Nästan var tredje vuxen har åderbråck av någon form. De orsakar oftast inga medicinska besvär men många väljer ändå att operera eller behandla bort dem.
Varför får vi åderbråck?
Inuti benens vener finns det klaffar som fungerar som ventiler för att blodet smidigt ska rinna tillbaka till hjärtat. Om klaffarna är otäta kan det leda till utvidgade och slingriga vener, vilket kallas åderbråck. Klaffarna kan fungera dåligt eller så är väggarna i venerna svaga och därmed ökar trycket i venerna. Bidragande orsaker till åderbråck kan vara arv, hormoner, graviditet eller som följd av en blodpropp i benen.
Är det farligt med åderbråck?
Åderbråck har inga samband med sjukdomar i artärerna som högt blodtryck, åderförkalkning, hjärtinfarkt eller stroke. Det är ofarligt men har man haft dem i många år finns det en ökad risk för bensvullnad, eksem eller bensår.
Vilka är symtomen?
Åderbråck är några mm vida och ligger precis under huden. Ofta brukar de synas som knöliga upphöjningar. Ofta syns de inte när man lägger sig ner och lyfter benet, det kan ibland istället kännas som diken där åderbråcken går. Man kan också bli svullen i benet, det kan klia på huden runt åderbråcket, det kan ömma vid beröring, man kan få ont om man står eller sitter länge och man kan känna tyngd- eller spänningskänsla i benet. Man bör söka vård om benet svullnar, om man får hudförändringar, som brunpigmentering eller eksem, eller sår.
Vad finns det för behandling?
De flesta åderbråck försvinner inte av sig själv men man kan lindra symtomen genom motion, undvika stillasittande, sitta och ligga med benen högt, undvika kläder som sitter åt på benen. Man kan också förebygga bensvullnad, eksem och bensår genom t ex stödstrumpor eller kompressionsstrumpor. Det finns också naturläkemedel (venastat) mot venös insufficiens, d.v.s. när blodet inte kan transporteras tillbaka till hjärtat utan samlas i benens vener, som innehåller extrakt av hästkastanjefrö. Det sägs stärka spänsten i venerna och minska utflödet av vätska i kapillärerna. Effekten är enligt Läkemedelsverket jämförbar med behandling med kompressionsstrumpor.
Det går också idag att operera bort sina åderbråck, oavsett om det är av medicinska skäl eller kosmetiska. Först gör man få ofta en ultraljudsundersökning för att se vart läckaget sitter och se vilka delar av venen som ska opereras. Metoden stripping, som innebär att man snittar vid ankeln och ljumsken och drar ut hela venstammen har idag främst ersatts av mer moderna, skonsamma tekniker. Bland annat används EVL, Endo Venös Laser, där man m hj a en laserfiber försluter venen från insidan och sk virknålsteknik då man via millimetersmå stickhål drar ut synliga åderbråck med ett virknålsliknande instrument. En annan metod går ut på att man sprutar in en ultraljudsledd skuminjektion.
Källa: Vårdguiden 1177, Apoteket